Oznake

, ,

Ljuske od kokošijih jaja se u našim kuhinjama motaju stalno, da ne kažem svakodnevno. Takođe, mnogi ljudi ih doživljavaju kao smeće, odmah nakon što ih razbiju i isprazne.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ali ne i oni koji žele živeti u skladu s prirodom. Posebno ne vlasnici organske bašte. Za nas su ljuske od jaja prirodno đubrivo, koncentrat čistog kalcijuma, ali i prirodni preparat protiv nekih baštenskih štetočina.

Sakupljene ljuske prvo izlomim u kesi u kojoj sam ih skupljala, kako bih im smanjila zapreminu…

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

…a zatim ih sameljem i dobijem sitne delove i prah. Na ovaj način će se lakše apsorbovati u zemlju i brže razgraditi. Nećete pogrešiti ako vašu zemlju hranite kalcijumom iz tek slomljenih ljuski, ali ćete još dugo vremena nailaziti na njih prilikom sadnje, kopanja… i sl.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Nakon mlevenja dovoljno je samo prosuti ovaj prah po vašoj zemlji: onoj u bašti, žardinjeri, u saksiji. On će se brzo apsorbovati i započeti svoju funkciju.

jaja

Kalcijum iz ljuski jaja je idealan pomoćnik za rast paradajza, paprike… i svih ostalih biljaka čija stabljika mora biti čvrsta potpora plodovima. Takođe, kalcijum je odličan i za teranje podzemnih puževa golaća, velikih štetočina koje redovno planduju u bogatim baštama.;;;;;;;;

Svoju zemlju možete hraniti kalcijumom tokom cele godine, bukvalno – kad vam odgovara. Možda je proleće idealno, jer se ova prehrana može podvesti pod pripremu za prolećnu setvu, ali ne treba zaboraviti da biljke stalno crpe i troše hranu iz zemljišta i da nju treba redovno bogatiti.

Ne morate nužno mleti svakih 10 po 10 ljuski: ja ih skupljam po nekoliko meseci i čuvam ih u kesama u špajzu, podrumu… One budu potpuno suve i ne kvare se, strpljivo čekaju.

Par sekundi za odvajanje i skupljanje ljuski, par minuta za mlevenje i veeeeeeeeeeeeeeeeeliko zadovoljstvo za uživanje u bogatoj zemlji i zdravim plodovima! Reciklaža u službi zdravlja 🙂