Oznake

, ,

Da ste pre 20, 30, ili više godina upitali vaše bake i majke zašto ne koriste zeolit u bašti, u štali ili kao napitak, verovatno bi vas samo besno pogledale i pitale – šta ti je to? Kakav crni zeolit?

ZEOLIT PRIRODNI

izvor/google images

Vremena se menjaju a s njim i potrebe čoveka, te dođosmo do ponovnog traženja svih mogućih prirodnih elemenata koji nam mogu poboljšati ovu zatrovanu sadašnjicu.

Nadam se da ste i vi jedan od prirodoljubaca, inače ne biste ni bili na mom blogu 🙂 Samo se raskomotite… 🙂

Zeolit se danas uveliko raširio u ljudskoj upotrebi; kao najjači detoksikator organizma, kao antioksidans, čuvar imuniteta, čudotvorni lek koji ubrzava metabolizam, snižava šećer, otklanja gastritis i mučninu u želucu, upalu desni… itd, itd… na raznim stranama možete pročitati da ima čak i antikancerogeno dejstvo. (Ukoliko planirate koristiti zeolit, dobro se raspitajte šta kupujete, jer nije svaki zeolit namenjen za ljudsku upotrebu.)

Koristi se i za prečišćavanje otpadnih voda i nuklearnih postrojenja, a za detoksikaciju područja oko Černobila 1986.godine, potrošeno je 500 hiljada tona ovog minerala ?!

Odlično je to što se ljudi na ovaj način okreću prirodi, i tu činjenicu, KAO VELIKI PROTIVNIK HEMIJE – od ❤ podržavam ličnim primerom.

20150310_163802

Pošto se zeolit u Srbiji vrlo stidljivo koristi u baštama, uglavnom ćete ga pronaći samo spakovanog kao proizvod namenjen u ishrani stoke. Nemojte da vas ovo pakovanje zbuni.

Na raznim stranicama posvećenim ovom mineralu, možete pročitati sve živo o zeolitu, tako da ja ne bih sada o njegovoj primeni – van moje teritorije 🙂 A to je – njeno veličanstvo – bašta.

ZEOLIT KAO ČISTAČ ZEMLJIŠTA

Zahvaljujući svom vulkanskom poreklu, zeolit ima veliku sposobnost upijanja prirodnih i veštačkih otrova, i savršeno je sredstvo za „čišćenje“ zemljišta od pesticida i drugih materija, koje savremena agroekonomija koristi. Ukoliko planirate prelazak na organsku proizvodnju (što vam od srca preporučujem), zeolit će biti najbolji način da detoksikujete vaše zemljište. Odigraće ulogu prečišćača, što je vrlo važno za sve što će iz tretiranog zemljišta izrasti, a što ćete vi pojesti 🙂

ZEOLIT U ORGANSKOJ BAŠTI

Zbog svoje kristalno-rešetkaste strukture molekula, zeolit će u organskoj bašti biti neprevaziđen sakupljač i čuvar hranljivih materija, jer će u zemlji imati ulogu „sunđera“: ne samo da će čuvati minerale, nego i vodu. Zbog toga se zemljište hranjeno zeolitom manje zaliva, što je posebno korisno u promenljiva leta, koja nam jednog dana donose obilnu i hladnu kišu, a već drugog 40°C.

Takođe, u svojoj „mreži“ zeolit će sačuvati sve hranljive elemente koji bi se bez njega lako isprali zalivanjem (potonuli dublje, daleko od korena) ili isparili. Zato je prolećna priprema zemljišta, blago ašovljenje, prekopavanje ili sadnja uopšte – idealno vreme da obogatite vaše tlo u predelu korena, tamo gde je najpotrebnije.

Konkretno – kako do zemlje?

Čistu od korova, zemlju koju krećete ašoviti, kopati (ako imate potrebe za to) pospite zeolitom. Kako se zemlja bude mešala, i zeolit će dospeti tamo gde je najpotrebniji – u predeo korena.

Kompost, supstrat ili bilo koju drugu zemlju za žardinjere, saksije... i slično, pomešajte sa zeolitom pre sipanja u posude, i to u nekih 10-20 do najviše 30% ukupne količine zemlje. Nema potrebe više.

zeolit

20150316_144859

Direktno u lejice – na dubinu od 5-10 cm, pri sadnji spanaća, graška, blitve, šargarepe, boranije, krompira… čega god poželite.

20150414_16083020150414_161834

Zajedno sa rasadom – ukoliko ste stavljali zeolit u zemlju u kojoj ste spremali sebi rasadu – znajte da će korenje vezati zeolit i preneti ga u zemljište ili veći sud.

20150415_162746

Nećete pogrešiti i ako svoje zemljište obogatite zeolitom u bilo koje doba godine. Kada tek sadite baštu, kada su biljke nikle, kada su već pune plodova… Naravno da su proleće i leto najpovoljniji delovi godine za to, zbog svih razloga koje sam prethodno navela.

ZAKLJUČAK: Organski baštovani sve više koriste zeolit, što je jako dobro. Njegove karakteristike su 100% na strani prirode i veoma korisne za čoveka.

uz-pomoc-zeolita-z2-3216

tek nikao luk uz pomoć zeolita i bez (izvor-Google images)

Koristite blago prirode.

Drago mi je ako ovaj tekst smatrate važnim i korisnim, i ako vas je inspirisao i motivisao na razmišljanje i delovanje.

Obojite i vi vašu baštu – SKROZ U ZELENO! ♣ 

Advertisements