Oznake

, , , , , ,

U organske bašte vrlo često dopužu i nezvani gosti, a posebno puževi „golaći“. Pored crva i glista, koji su u normalnom broju čak i poželjni u zemlji, puževi to nipošto nisu, jer su poznati kao vrlo proždrljivi i snalažljivi. Jedu bukvalno svo povrće, posebno dok je mlado ili tek niklo. Hrane se noću i veoma ih je teško primetiti. Jednom rečju – zlo.

20150627_111226

tragovi puževa – sluz i pojedeni listovi

To što su vrlo spori, nipošto ne znači da ćete ih lako naći i ukloniti iz bašte. Žive u gornjim slojevima zemlje koja ih čuva od sunca i hladnoće i vrlo se brzo razmnožavaju. Ženka za godinu dana može izleći i do nekoliko hiljada jajašaca. Posebno ih ima mnogo u baštama koje se nalaze pored travnjaka, šume i bilo kakve veće vegetacije.

Metoda za njihovo istrebljenje ima jako mnogo i svaka je više ili manje delotvorna, što zavisi od brojnih činilaca.

Humani načini odbrane protiv baštenskih puževa

Ukoliko smatrate da je uništavanje bilo kog živog organizma nemoralno i neetičko postupanje – jedini način da se rešite ovih sluzavih napasti je da ih mehanički skupljate i odnosite u drugo stanište koje je daleko od vaše (ali i tuđe) bašte. Ovo jeste s jedne strane savršena metoda, ali i vrlo naporna i na kraju neučinkovita, jer će puževi uvek naći način da se približe svojoj hrani. Odlučite: biti human prema puževima ili prema sebi?

20150618_154323

saosećanje puževa prema vašem radu – ostatak mladog kupusa

Učinkoviti načini odbrane protiv baštenskih puževa

Ako prihvatite činjenicu da vaši nezvani uništavaju vašu hranu, vaš trud i rad – onda je sasvim prirodno da poštujete zakon jačeg i pobedite u ovoj borbi, koja uopšte neće biti laka i jednostavna.

Pred sobom imamo izuzetno snalažljivog neprijatelja, koji će uz pomoć svih svojih sposobnosti doneti mnogo muke organskim baštovanima. Korišćenje životinja koje se hrane puževima je vrlo dobro, ali u tom slučaju ćete morati paziti i na osobine tih životinja. One koje nisu gadjive na ove ljigave zalogaje su: žabe, ježevi i patke. Recimo da su patke najbolja varijanta prirodnih neprijatelja, jer one svojim kljunovima dopiru i do onih mladih puževa, tek izleglih u zemlji. Naravno, ako pustite patke u baštu morate dobro paziti na šta će se još ustremiti, pored puževa 🙂

Budući da se puževi kreću klizanjem po sluzi koju luče oslanjajući se na svoje stopalo, postoji nekoliko načina odbrane putem dehidratacije tla, koja će ih usporiti ili potpuno zaustaviti:

* kafa/talog od kafe/pepeo – puževi ne vole miris kafe i udaljavaju se od njega; tako da je dovoljno da je pospete oko biljaka ili po stazicama oko same lejice. Nedostatak – ovaj „lek“ nije dugovečan; traje do prve kiše ili obilnijeg zalivanja, a pepeo može uništiti ph vrednost/kiselost zemlje, tako da treba biti obazriv pri doziranju.

kafa

* izmrvljene ljuske jaja/krupna palenta/piljevina/pesak – može da posluži sve što će se mehanički zalepiti na puževo stopalo i usporiti ga, tj, potpuno mu onemogućiti kretanje. Puževe koji su se ulepili u ovu zamku, morate mehanički udaljiti od biljaka.

jaja

Ono što se pokazalo najučinkovitijim sredstvom, jesu ZAMKE. Polovina isceđenog grejpa, kora lubenice, dinje, ananasa – vrlo su primamljive za ove štetočine. Njihov miris će sigurno u sebe privući mnoštvo puževa koje morate iz zamke mehanički odvojiti. Nedostatak: pražnjenje ovih zamki potrebno je završiti u ranu zoru, dok se gosti ne vrate u zemlju.

Zamku može predstavljati i komad kartona ispod kojeg sakrijete neku voćku, a koja će privući puža. Takođe, u baštu možete ostaviti i neki veći kamen, veliki list od salate ili kupusa okrenut naopako, jer puževi vole i ovakva staništa. Naravno, sve zamke se moraju redovno prazniti.

Ono što se u praksi pokazalo kao najdelotvornije jesu TEČNE ZAMKE. To su ukopane posude sa rastvorom vode i sapuna/deterdženta sa suđe, vode i kvasca, surutke, ali najbolje je u ovu svrhu koristiti pivo.

pivo

dobrodošlica za moje nezvane goste

Dokazano je da puževi ne mogu odoleti mirisu piva koji prepoznaju sa velike udaljenosti. Dovoljno je da zakopate u zemlju posude sa pivom, da budu u ravni zemlje, i puževi će se u njemu prosto udaviti.

2 puza

zanimljivo, zar ne?

Redovno praznite vaše zamke, koje će vas sigurno iznenađivati svakog jutra novim i novim puževima. Svakodnevni „ulov“ možete jednostavno istresti u slivnik, jer će se tamo najbrže razgraditi. Zbog isparavanja, kao i zbog obilne kiše ili zalivanja – svoje tečne zamke treba redovno da dopunjavate. Ukoliko u bašti imate dosta puževa, ove zamke je najbolje postavljati na svakih 3-4 m².

Još jedan dobar savet: vašu baštu zalivajte u jutarnjim a ne večernjim satima, kako biste puževima što više odmogli u njihovom večernjem izlasku, tj. klizanju po vlažnoj podlozi.

Imate li vi ove nezvane goste u bašti?