Oznake
celer, kako da posadim celer, savet za uzgoj najboljeg celera, uzgoj celera, zašto koren celera nije krupan
Ah, taj mirisni celer… Ko ga jednom proba – zauvek ga koristi u ishrani. I koren i listove i stabljike – svaki deo ove biljke je dobrodošao u čorbama, supama, salatama, uz meso, testenine… Sadrži brojne vitamine i minerale i ove osobine ga čine vrlo korisnom hranom, a ne samo mirisnim i dekorativnim začinom.
Baštovani koji sade celer, dobro znaju da on spada u vrlo zahvalne i jednostavne biljke za sadnju. Osim nege sadnica za rasadu, jednom kada ga posadite u zemlju, velikog posla oko njegove nege – nema. Iako maksimalno uživamo u bujnim zelenim listovima, svaki baštovan želi da se u njegovim lejicama u jesen nađe i veliko i krupno celer-korenje.
Jedan stari savet koji će vam pomoći da upravo takvo korenje imate u svojoj bašti je sledeći:
Ne dozvolite vašoj biljci da ima više od tri izrasla lista. Čim u sredini biljke primetite da je izrastao četvrti, otkinite najveći list, onaj koji je uvek najdalje od centra.
Preostala tri lista sasvim su dovoljna za razvoj velikog i snažnog korenskog dela ove izvrsne biljke.
Na ovaj način, dok pomažete biljci da napreduje, redovno možete uživati u mirisnim listovima i stabljikama, vašim rukama uzgojenog celera.
Da li su i vama ove fotografije zamirisale?
Imate neku drugu nedoumicu u vezi uzgoja celera? Pitajte, da probamo rešiti zajedno.
aprilia29 said:
Nikada se ne bih sjetila da koristim celer uz jaja a moja djevojčica ih obožava. Hvala ti na ideji 🙂
jelena said:
Ko ne voli pečena jaja? Samo napred s celerom… 🙂
ŠtaSeKuva? said:
Tvoj celer draga moja miriše čak dovde 🙂 Celer zaista volim, ali stvarno nisam znala za ovaj trik tri lista .
jelena said:
Odlično 🙂 Zato smo tu: da učimo jedni od drugih, a pritom se zabavljamo…
Klasična Štreberka said:
Hvala ti za ovaj tekst. Sad ide na štampu pa ću ga proslijediti dalje.
jelena said:
Odlično 🙂
Nermina said:
Mene bi zanimalo vrijedili ovo i za mrkvu? Zapravo meni su rekli da se treba „ošišati“ zeleni dio kao bude bolja, a ja nešto ne vjerujem 🙂
jelena said:
Šišati se može peršun, paštrnak i celer, ali za mrkvu/šargarepu – nisam čula da je praksa. Ne bih ni probla, jer kod nje donji (oni prvi izrasli listovi) sami otpadaju, tj, suše se kako biljka raste, i to mnogo brže nego kod ovih prvih nabrojanih. Tako da, kada bismo joj još i mi pokidali onaj zeleni deo – ne verujem da bi baš napredovala. Ja sam nekada (kada su kišne godine) i do 2 puta „šišala“ paštrnak. A peršun redovno koristim pa ga redovno i berem 🙂
Inače, mrkva je dvogodišnja biljka, samo se kod nas ne uzgaja s tom idejom, tako da bi se verovatno kidanje lišća moglo primeniti i na nju kada bismo je čuvali u zemlji toliko dugo 🙂
anaancica87 said:
svaka cast za tvoju bastu 😉
jelena said:
Hvala!
anaancica87 said:
Potrudicu se da sledeceg proleca i ja ucestvujem u stvaranju svoje organske baste, pa ce mi tvoji saveti dobro doci 🙂
jelena said:
Odlično! Samo napred!
Blaženka Vesić said:
Hmmmm, da li isto važi i za cveklu?!!!
jelena said:
Nisam čula da se ovo radi kod cvekle, nisam probala, niti videla da iko to radi u ovim krajevima.