Oznake

, , , ,

Ah, taj mirisni celer… Ko ga jednom proba – zauvek ga koristi u ishrani. I koren i listove i stabljike – svaki deo ove biljke je dobrodošao u čorbama, supama, salatama, uz meso, testenine… Sadrži brojne vitamine i minerale i ove osobine ga čine vrlo korisnom hranom, a ne samo mirisnim i dekorativnim začinom.

20150627_105510

Baštovani koji sade celer, dobro znaju da on spada u vrlo zahvalne i jednostavne biljke za sadnju. Osim nege sadnica za rasadu, jednom kada ga posadite u zemlju, velikog posla oko njegove nege – nema. Iako maksimalno uživamo u bujnim zelenim listovima, svaki baštovan želi da se u njegovim lejicama u jesen nađe i veliko i krupno celer-korenje.

Jedan stari savet koji će vam pomoći da upravo takvo korenje imate u svojoj bašti je sledeći:

Ne dozvolite vašoj biljci da ima više od tri izrasla lista. Čim u sredini biljke primetite da je izrastao četvrti, otkinite najveći list, onaj koji je uvek najdalje od centra.

Preostala tri lista sasvim su dovoljna za razvoj velikog i snažnog korenskog dela ove izvrsne biljke.

celer

Na ovaj način, dok pomažete biljci da napreduje, redovno možete uživati u mirisnim listovima i stabljikama, vašim rukama uzgojenog celera.

20150718_144740

20150718_142736

 Da li su i vama ove fotografije zamirisale?

Imate neku drugu nedoumicu u vezi uzgoja celera? Pitajte, da probamo rešiti zajedno.