Oznake

, , , ,

Veliki je broj raznih vrsta cveća koje rastu iz lukovica. Ipak, ovim našim krajevima nekako dominiraju zumbuli, lale (tulipani) i narcisi. Naravno, oni su dragi gosti i moje bašte. Njihovo specifično podzemno stablo me svakog proleća obraduje raznovrsnim bojama svojih cvetova, trgne iz zimske beline i nagovesti toplije dane.

20150411_091907

Nikako ne treba zaboraviti i zanosni, omamljujući miris zumbula pred kojim je retko ko ravnodušan. Pored đurđevka i ruža, ne znam za cveće koje tako intenzivno i raskošno širi svoje arome našim sobama.

20150411_091928

Ove biljke rastu iz lukovica koje je najbolje saditi krajem septembra i početkom oktobra. Ovi termini su najbolji za sadnju ovog cveća u vanjskim uslovima, i treba ih završiti pre prvih mrazeva. Kada dođe vreme, biće i tekstova na tu temu. Sada ćemo se baviti sezonskim poslovima 🙂

Planiranje…

Kada bujno lišće i cveće zumbula, lala i narcisa krene da žuti i vene, vreme je da planiramo vađenje i pružimo ovim biljkama adekvatan odmor, do nove sadnje i novog cvetanja.

Kako znati kad je PRAVI momenat za vađenje?

Primenite ovaj trik – kada povučete list zumbula/narcisa/tulipana – on se mora otkinuti, bez vađenja lukovice. Čim se uvela stabljika lako odvaja od lukovice – to je pravo vreme 🙂

20150518_071239

Mnogi baštovani ne rade ove poslove, i ostavljaju svoje lukovice u zemlji dugo godina. To nije potpuno pogrešan pristup, ali ako ih budete ostavljali u zemlji dugi niz godina, cvetovi neće biti tako krupni i raskošni kao prve godine cvetanja. Oni će se proređivati i smanjivati kako vreme bude odmicalo. Neki baštovani rade ove poslove na svake 2-3 godine. Budući da ovaj celokupan posao nije uošte komplikovan i ne traje dugo, ja sam se ipak odlučila da to radim svake godine.

Više je razloga:

* lukovica se van zemlje najbolje „odmori“ i pripremi za sledeću sezonu sadnje i cvetanja,

* stabljike su uvek čvrste i debele a cvetovi krupni i mnogobrojni,

* imam slobodno zemljište za sadnju nekih jednogodišnjih „letnjih“ cvetnica koje će mi šareniti i ulepšavati zemlju koja bi u suprotnom slučaju bila prazna,

* sledeće sezone mogu napraviti drugačiji plan sadnje, saditi ih na neko drugo mesto i time razbijati monotoniju u konstantnom izgledu svoje bašte.

Zbog toga pravi baštoljupci vode računa da svoje prolećne ljubimce neguju onako kako njima najviše odgovara. Prolećno vađenje ne zahteva nikakav veliki napor niti veštinu: potrebno vam je samo malo vremena, najprostiji alat i dobra volja 🙂

VAĐENJE

Lukovice se vade iz zemlje kada se listovi osuše, tj, kada lukovice iz listova uzmu sve hranljive materije, koje će im biti rezerva hrane za leto. Kada lukovice izvadite iz zemlje, potrebno je očistiti ih od zemlje i odseći ceo suvi, nadzemni deo biljke – lišće i cveće koje je uvenulo, i ostaviti ih nekoliko dana na senovitom i prozračnom mestu, kako bi se spoljašnji sloj dobro osušio.

Nakon toga svoje lukovice stavite u suvu i čistu posudu, koja treba da bude na tamnom i prohladnom mestu, relativno konstantne temperature, bez smrzavanja. Podrum, potkrovlje i špajz su idealni prostori za to.

Nikada ne odlažite svoje lukovice u plastične kese koje su bez otvora, jer može doći do kondenzacije vode, a zatim i truljenja. Ukoliko sumnjate da ste dobro osušili lukovice, neće ništa naškoditi da ih odmah nakon vađenja potopite u vodeni rastvor biljke preslice. Ona je (po meni, a i mnogim organskim baštovanima), najbolji prirodni fungicid.

U čega god odložite lukovice, vodite računa da one moraju da dišu. Bez obzira na izgled – one su vrlo živa bića 🙂 Pa čak i onda, kada zaboravljena, spavaju u podrumu 🙂 Kada se dobro prosuše, moje će spavati u kartonskoj kutiji.

20150415_161516

Verovatno ste primetili da se među lukovicama našao i određeni broj malih, novih lukovica-beba. To su nove biljke, nastale od velikih, oformljenih lukovica koje daju cvet, i to je njihov način razmnožavanja. Ovim sitnim lukovicama će trebati do 5 godina da počnu cvetati, ali mi taj proces možemo malo ubrzati. Ako želite, izdvojte sve ove male lukovice i posadite ih u bilo kakvu posudu sa zemljom. Bilo bi poželjno da u toj zemlji ima i peska. Naravno, lukovice treba da budu duboko posađene (ništa ne sme da viri na površni), kako bi se, skrivene od radoznalih očiju, što pre „ubucile“ i porasle. Posađene lukovice treba redovno zalivati i držati u prostoriji prosečne, normalne temperature. Kao i kod pravih beba, i ovde je potrebno malo više pažnje i nege, zato morate na svakih 7-10-20 dana „baciti oko“ na posađene biljke, i po potrebi ih zaliti. Nekada se desi da toliko narastu, da moramo da ih presadimo u neki veći sud, gde će čekati početak jeseni. Za ovu zanimaciju dobro dođu plastične kutije s poklopcima i obaveznim rupicama na dnu, za oticanje suvišne vode.

Ovaj tekst možda i jeste dugačak, ali celokupan posao oko čuvanja lukovica cveća – uopšte nije. Zahteva bukvalno laganih 30 minuta. A sve to, da bismo i sledećeg proleća mogli šareniti poglede ovim lepotama. Uživajte…

20150411_092009