Oznake

, , ,

Pre nekako smo imali prijatelje na večeri, i prilikom zvanja nisam napomenula da povedu decu. Nije da nisam htela da deca dođu, nego – to se u mojoj glavi podrazumeva. Budući da moja glava nije njihova i budući da su im deca nisu baš mala, toliko da to nije više „cool furati s matorcima“, ipak sam poslala sms, da bez dece ne dolaze. Jer, u ovo moderno, današnje vreme svašta i ništa se može podrazumevati…

Da je ta (po meni) glupost još u povoju podrazumevanja, pa i da prećutim, ali pošto vidim kuda roditeljsko samoljublje vodi – neću! Žao mi je što pre par godina nisam imala blog, kada sam prvi put u životu videla pozivnicu za svadbu sa naznačenim pojmovima za određene kategorije:

1.šta se sme kupiti šta ne, pa onda mladenci štampanim iksom, ili drugim simbolom označe šta bi oni voleli… (kao da ne znamo da su pare omiljeni poklon)

2. šta se sme/treba obući…

3. i najgori deo – onaj sa naštampanim kucom i detetom, što u prevodu znači: možete ili ne možete dovesti vaše štene i – MOŽETE ILI NE MOŽETE DOVESTI VAŠE DETE, što mi i na prvi i drugi pogled deluje isto!? Šapa ili ručica, potpuno nebitno, ako je umočena u tortu?  Jesam dobro shvatila?

Da ne bude zabune, ja obožavam kuce (i nikad ih ne bih povela na slavlje), ali mi se novi način komunikacije prema meni kao gostu uopšte ne dopada. Posebno onaj deo s decom!

Naravno da neke intimnije sedeljke mogu, i treba da se organizuju bez dece, pod uslovom da imate dobrovoljca koji će klince čuvati. Npr. muž, ako bih ja kod drugarice. Ali, ni ta igranka nije nemoguća, ako klince zabavite u drugoj sobi, sa decom vaše drugarice, sa igračkama, i slično…

Šta ćemo sa onim roditeljima koji nemaju GDE I KOME ostaviti svoju decu? A takvih ima, još kako…

Recimo – ja: nisam imala siterke i čuvarke dece za bilo koje posete, bilo koje svadbe. I meni bi bilo jako strašno da me neko pozove na svadbu, Slavu, rođendan, večeru, običnu sedeljku, i da mi UNAPRED NAGLASI,  da moja deca nisu baš poželjna. Kao na ovim modernim pozivnicama, perfidno, svetlijim bojama, prosto k`o nelegalno!

(Znam da ima roditelja koji svugde vuku svoju decu, trebalo – ne trebalo; da se najedu, da dobiju… ali ovo nije priča o tim roditeljima.)

Što moje dete nije poželjno, a ja jesam? Zar je moguće da se jedna gomiletina velikih boji jedne gomilice malih? Ili je i ovo još samo jedan u duuuuugačkom nizu primera – koliko smo lenji, samoljubivi, egocentrični… koliko smo glupi!

Deca TREBA da budu na okupljanjima starijih:

*da pokažu da matorci nisu jedini i najvažniji na svetu,

*da podsete na roditeljske obaveze normalnog ponašanja,

*da pokažu parovima bez dece kako izgleda biti roditelj,

*da i sama deca uživaju u svetu odraslih i vide kako se ko ponaša,

*da nauče da se i sama ponašaju u gomili ljudi,

*da uče da budu strpljiva,

*da nauče da i mama i tata imaju prijatelje,

… mogla bih još nabrajati.

Pa što uopšte i rađamo decu, ako ih sutra moramo zaključavati i sklanjati dok ne narastu? Zar nije lepota baš u tim malim godinama? Meni su deca ukras svakog slavlja, gde god da ih vidim. Ona su mi simbol najvećeg čovekovog bogatstva.

S obzirom da su mnoge prodavnice, marketi, tržni centri… na svojim ulazima naglasili ko sme ući a ko ne, s obzirom da smo ta ista uputstva počeli primenjivati i na privatna okupljanja – mene ništa ne bi čudilo kada bih sutra na ulaznim vratima bilo kog trgovačkog objekta videla znak precrtanog deteta. Da ne sruši nešto s police, i ne uznemirava kupce svojim kenjkanjem, kako bi ostali mogli u miru, što više novaca potrošiti…

Roditelji su oni koji treba da procene da li da vode svoju decu negde ili ne. A ne da mi, kao domaćini, u startu svima naglasimo da nam je muka od buke, sklanjanja nereda, dečjeg brbljanja i svega nepredviđenog. 

Vaš odnos prema deci pokazaćete baš u ovakvim prilikama. A dete će na njima pokazati kakav ste roditelj. Takođe, vaše vođenje ili ne vođenje rođene dece na proslave, žurke i sedeljke – takođe je i vaša lična karta.

Da li vodite svoju decu u goste?

Imate li prijatelje koji baš i ne vole kupiti igračke nakon vaše dece?

Stidite li se ili ponosite svojom decom, u gostima?

Šta biste uradili da dobijete pozivnicu na venčanje, sa uputstvom da je dete nepoželjno?

vancouver-wedding-photography-033

izvor/Google images

 

Advertisements