Oznake

, , , , , ,

20150404_110143

Priča o malču počinje ovako…

U mom slučaju na – baštenskim/poljskim kolicima. U slami 🙂

Priča o malču je priča koju možete slušati samo u organskim baštama, pošto se prijateljske priče pričaju samo ako jedni drugima želimo najbolje!

Priznajem da sam dugo godina planirala da počnem sa ovim načinom zaštite i oplemenjivanja bašte, ali mi je uvek nešto stajalo na putu da ideju i realizujem. Ovoga puta – nije!

ŠTA JE MALČ?

Malč je organski prekrivač tla u vidu sušenih biljaka. Malč može biti slama od pšenice (kao u mom slučaju), ječma, sušena detelina, livadska trava, krupna ili sitna piljevina, strugotina… Bilo koja biljka koja ne sadrži semenke, posebno korova. Zato baštovani kada malčiraju svoje bašte, vode računa da to bude najkvalitetnije seno ili slama, upravo zbog čistoće i sigurnosti koju donose među svoje biljke.

Malč može biti i karton, ali takva podloga ne deluje baš prirodno među biljkama, tako da se retko nalazi u baštama. Neki korovi će lakše „probiti“ karton i izaći na površinu, nego kroz debeli sloj izukrštanih travki.

KAKO SE I KADA U BAŠTE STAVLJA MALČ?

Malč možete stavljati u baštu i pre i nakon nicanja posađenih biljaka. Razlika je jedino u tome što ćete u drugom slučaju malo duže čekati na nicanje, dok se mali zeleni izdanci ne probiju kroz mrežu suvih stabljika.

Ja sam ipak odlučila da sačekam izdanke, pa da ih onda uokvirim ovim divnim zlatnim tepihom.

20150423_100031

Ukoliko ste odlučili da neku zemljanu površinu pretvorite u baštu, spremili zemljište, a još uvek niste ništa posadili – slobodno i na taj deo zemlje stavite malč. On će čuvati zemljište čistim od korova, sve dok sadnice ne stignu. Kada ih budete sadili, samo malo razgrnite malč, posadite željenu biljku i nežno je ušuškajte u ovaj zdravi ogrtač.

MALČ – NAJBOLJA ORGANSKA ZAŠTITA BAŠTE OD KOROVA

Budući da prekriva svu slobodnu zemlju između biljaka, ne dozvoljava prodor svetlosti u nju i nicanje korovskih biljaka. Ova činjenica je od ogromnog značaja za sve zasađene kulture, koje će biti veće i bogatije, bez ometača/korova pri rastu i razvoju.

Takođe je kao melem na ranu i baštovanskim rukama i leđima, jer se na ovaj način uštede sati i sati kopanja i čupanja raznih korovskih biljaka… Što nikako nije za zanemariti.

MALČ – ČUVAR VLAŽNOSTI ZEMLJIŠTA

Visoke temperature koje nastupe čim se oblaci raziđu, znaju biti veliki problem svim zemljanim površinama, koje će se za samo jedan dan pretvoriti u „beton“. Do juče meko i rastresito zemljište se toliko brzo isuši, tako da nam ne preostaje ništa drugo nego da svoje bašte zalivamo i do dva puta dnevno. Međutim, nekada se i taj posao čini bezvrednim, posebno u letnjim periodima, kada naiđe 20-ak i više dana bez padavina.

U ovom slučaju – MALČ će biti od velike pomoći, jer će čuvati isparavanje vode i zadržavati je pri samoj površini tla, a to je vrlo, vrlo važno za biljke.

20150416_170831Malč je u stvari – ekološka, organska folija kojom prekrivamo tlo, potpuno neškodljiva za biljke, zemlju i čoveka. Takođe, malč završava životni ciklus biljke, polako se rastvara i svojim humusom bogati površinu zemlje.

Kako se malč smanjuje, tj. istanjuje, potrebno je obnavljati ga novim slojem, i on će ponovo vršiti svoju korisnu funkciju.  Kada dođe jesen i vlaga u zemljištu krene naglo da raste, malč više neće biti toliko potreban. Onda se može preorati/preašoviti ono što je od njega ostalo, ili skupiti i odložiti u kompost. Ukoliko se neuklonjeni deblji sloj malča ostavi na zemlji, može postati utočište brojnim puževima, štetnicima koji će se u njegovoj toplini razmnožiti i na proleće praviti probleme. Uglavnom se ovo retko dešava, jer se malč prirodno razgradi.

MALČ – TAMO GDE NEMA VELIKE BAŠTE

Malč se može koristiti i u manjim kućnim/balkonskim bašticama, u zavisnosti od vašega afiniteta i vizuelnog ukusa. Nekom je ova slama neprimerena tom mestu, a nekom pak savršeno dopunjuje prirodni ugođaj. Stvar ukusa.

yelena piljevinabordo piljevinaplava piljevina

izvor/Google images

Ovo je malč dobijen od otpadaka drvne industrije, a koji se sve više koristi u urbanim sredinama. Priznajem da su boje mnogo lepe, ali sam sigurna da je i ovde ljudsko oko presudilo i da će postavljnje ovakvog malča imati jedan osnovni zadatak – da sakrije zemlju. Po svemu sudeći, gradske sredine ne podnose činjenicu da se zemlja (kao nešto prljavo i bljak) nalazi u dometu oka, te je stoga moramo što bolje sakriti.

Ako planirate da čuvate i bogatite svoje saksije, žardinjere ili baštice, na raspolaganju vam je uvek i ova varijanta:

krupna, prirodna piljevina

izvor/Google images

bez veštačke boje, kojom se zagađuje zemlja i hrana.

Svi koji racionalno i gledajući u budućnost razmisle, vrlo lako će se opredeliti za organsku varijantu koja ne šteti nikome, a vrlo je prijatna za oko. Zaštita, dekoracija, prehrana – u saradnji s prirodom ❤ šta još poželeti? Evo kako izgledaju neke balkonske saksije, na koje pazi malč 🙂

balkon, malc, slamabalkon, mal;, piljevina

 izvor/Google images

Ako vas i sama pomisao na unošenje slame ili piljevine, kroz stan na balkon, užasava, zbog eventualnog smeća i nereda, pomislite koliko ste (samo danas) nezdravog „smeća“ u raznim šarenim, čistim ambalažama, uneli u svoj dom i svoje telo.

MALČIRANJE TRAVNJAKA – TRAVOM

Zbog činjenice da se biljke nisu odrekle svoje zemlje (kao što to čovek sve više radi), one imaju sreću da svoj život započnu na zemlji, žive od nje, ali joj na kraju svog životnog veka poklanjaju, ili vraćaju sebe, da bi se i neki drugi životi rodili.

Ovaj slučaj ćemo najbolje videti na primeru trave: obične zelene trave koja krasi mnoga dvorišta i odmara mnoge oči. Kako bi trava što gušće rasla, a samim tim i lepše izgledala, ona „voli“ da se kosi. (Pored toga što mnogo voli zalivanje.) Travu je potrebno što češće kositi, tj. na svakih 2-3 cm rasta, što u praksi znači najmanje jednom nedeljno. Ako sledite ovaj predlog, svu onu travu koja bude pokošena, NEMA POTREBE KUPITI – ona će biti savršeni malč svojoj podlozi. Bez vidljivih tragova, ona će se „utopiti“ u ošišani deo i prirodno razgraditi u zemlji, obogaćujući je i hraneći.

;ovek kosi travu

izvor/Google images

Napominjem: i veća trava može da se ostavi na ošišanoj podlozi i ona će sigurno poslužiti kao savršeni malč, ali će mladicama biti potrebno mnogo više vremena da se probiju kroz gomile poleglih, ošišanih stabljika.

Nema porteba za preterivanjem u čišćenju. Prirodna sredina se uvek snađe i bez našeg pomaganja 🙂

MALČIRANJE KAMENOM

Malčiranje kamenom se koristi više u dekorativne svrhe i svrhu zaštite od nicanja korova. Ne koristi se u baštama, nego u cvetnim aranžmanima baštica, saksija ili u završnim radovima pri dekoraciji dvorišta i okućnice. Evo primera:

sljunak

sljunak u saksiji

izvor/Google images

Ukoliko gajite samo saksijske biljke, možete ih uvek ukrasiti kamenčićima donetim s mora, školjkama, kamenjem koje ste obojali… Ono će biti vrlo dekorativno i sigurno će ulepšati prostor.

skoljke u saksiji

izvor/Pinterest

MALČIRANJE LIŠĆEM – JESENJI MALČ

Kada nas u jesen drveće počne častiti žuto-crvenim tepisima, svakodnevno čišćenje istih zna biti prava noćna mora. To vrlo dobro znaju svi oni koji vode računa o izgledu svog dvorišta. Pored toga što skupljeno lišće pravi odličan kompost, njega možete iskorititi i za malčiranje svega što ste posadili u jesen.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

ovako je izgledao moj posađeni luk, jesen 2014.

Lišće će hraniti i grejati posađene semenke ili rasadu, i uz pomoć snega i mraza će do proleća nestati. Ako ne bude dovoljno vlage i hladnoće, preostalo lišće s proleća možete prekopati ili preašoviti, ono će biti vrlo suvo i pogodno za usitnjavanje.

JOŠ NEKE KORISTI?..

Zemljište tretirano biljnim malčom zadržava svoju rastresitost i mekoću mnogo bolje nego golo zemljište ostavljeno kiši, suncu i vetru. Zato ćete uvek moći u njega bez kopanja zasaditi bilo šta.

Takođe, ako po bašti imate malč – nemate blato! Ovo je posebno važno u kišnim periodima, kada i pored travnatih stazica i gumenih čizama na sve strane vidite samo blato koje se raznosi po celom dvorištu. Kiša koja spira malč, čini ga uvek čistim. 🙂

I – uživancija za kraj – hodanje po čistoj slami i senu, nateraće vas da se izujete bosi! Sigurno! Osećaj je toliko nežan i prijatan, kao da hodate po mekom tepihu.

------ 2 st boja

Kornelija Benyovsky Šoštarić – izvor/Google images

NA KRAJU…

MALČ je odlično prirodno sredstvo za čuvanje i prehranu zemljišta i biljaka koje na njemu rastu. Na najbolji način će vam pomoći da sačuvate ono najbolje, i date ono najbolje zemlji koja i vama daje sve.

Malč je definitivno dokaz da je priroda sam sebi potrebna i sama sebi dovoljna.  

Imate li vi kakva iskustva s malčiranjem? Nadam se da ćete ga imati u vidu, kad zatreba…