Oznake

, ,

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Zima je definitvno period mirovanja za sve biljke. Ali, kalendar kaže da zima još nije počela. Ako ćemo po suncu ovih dana – proleće nam je u najavi. (?!)

Dvoumila sam se protekle nedelje, da li da diram ova dva borića, da li da ih drmusam i stavljam u nove saksije… (Biće divni za novogodišnju dekoraciju.) Vreme mi je dalo znak da počnem, jer se debelih 10°C razlilo po dvorištu… 🙂

Ukoliko se dvoumite i vi, vagate razloge – za i protiv, evo malog ohrabrenja; ali samo pod uslovom da je temperatura u vašim krajevima bar 5°C. Verujem da se dobro ukorenjene biljke, koje prenosite u novu posudu, neće razboleti, smrznuti, oboleti (ovome hladno vreme ide u prilog)… ni u kom slučaju uništiti. Jer jedino što se u ovom periodu može presaditi jesu trajnice ili višegodišnje biljke, jače i otpornije od onih jednogodišnjih (na koje toliko pazimo).

Slobodno izvadite biljku iz starog suda, obavezno sa svom njenom zemljom…

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

…lopaticom, špahlom ili sličnim predmetom odstranite samo onu zemlju koja nije vezana za korenje. Ne secite i ne skraćujte korenje, jer ovo nije period godine za takve poteze. Moguće je da biljka ne bi uvela i propala zbog toga, ali… ipak ne rizikujte. Ja sam oblikovala preostali busen zemlje u skladu sa oblikom nove posude.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

U nove posude sam stavila malo svog komposta i opalog lišća, sadnicu i humusom zatvorila preostali prostor, do golog dela stabla. Sigurna sam da će joj ova prehrana dobro doći.

borici

Ostalo mi je još samo blago zalivanje… i uživanje 🙂 Zalivanje u ovim decembarskim danima ne sme biti obilno, jer bi se voda na niskim noćnim temperaturama mogla pretvoriti u led. A to ne želimo, nipošto! Kako bi se osigurali od povremenih jutarnjih mrazeva, nije loše saksije staviti na terasu, pod bilo kakvu zaštitu od direktnih spoljnih nezvanih gostiju.

Decembarsko presađivanje je nekada bilo moguće samo u vicevima i mašti, ali ovi temperaturni disbalansi dozvoljavaju svim biljkoljupcima malo više slobode i ludila, u vreme i u nevreme. Ako procenite da je vaša sadnica zdrava i stabilna, ako joj priuštite dobru podlogu, kao i zaštitu od direktnog mraza – vaša trajnica može slobodno zasijati u novom, zimskom kaputu ❤

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Pripreme za Novu godinu – počele! I ova dva lepotana će biti deo te priče. 🙂

Advertisements