Oznake

, , , ,

Ima li ovde nekoga ko ne voli zelenu salatu? A mladi luk?

U činiji kiselu, u sendviču, u kombinaciji sa drugim povrćem? Zelena, crvena… Svejedno. Mladi crni luk, redovno mokrih zelenih listova, umočen u so – uz sva kuvana i nekuvana jela…Pre ili posle ljubljenja sa bogtepita kim?

Ok, priznajem, jeste malo nezgodno posle, ali dok traje…daj još! 🙂

Ako ste nekada poželeli da NEŠTO posadite u vašu baštu, saksiju, žardinjeru – a nemate uopšte iskustva sa baštovanstvom – moj predlog je da krenete baš od ove kombinacije – luk – zelena salata 🙂

Vrlo jednostavna za sadnju, vrlo skromna po pitanju potreba i vrlo zahvalna za vašu trpezu. (Ova rečenica bi mogla da se koristi za opis mnoooogo povrtnih biljaka.) Napominjem da vam nije potrebno 2 hektara obradive površine, da biste na proleće uživali u ovome ↓

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ako imate par kvadrata zemlje u dvorištu, pored vikendice…

Na što prostiji način pripremite vašu zemlju za sadnju. Ne morate je tretirati nekim mašinama, ašovima… nego samo blago usitniti površinu zemlje motikom, lopaticom za sadnju, grabljicama… Ukoliko želite da vam i salata i savest budu na visokom nivou, nahranite vaše parče zemlje prirodnim đubrivom: kompostom, zeolitom, organskim humusom.. i u nju posadite vaše sadnice.

PA180016

Ako ste baš, baš početnik, znajte da sadnice zelene salate možete naći na pijacama za vrlo smešne pare. Sadnice nećete naći u piljarnicama i supermarketima, jer – ako vam to prodaju, ko će onda kupovati tek donetu salatu iz plastenika? ( Cena: 50 sadnica = 50-100 dinara, zavisi kako se dogovorite sa trgovcima.)

salata

ja sam svoje sadnice uzgojila u žardinjeri, iz semena

Luk za sadnju izgleda ovako…

luk-kozjak

i možete ga kupiti na pijaci ili u prodavnicama sa svom poljoprivrednom opremom. Možete birati između običnog (kao ovaj na slici), crvenog ili luka „srebrenca“ – belog. U svakom slučaju, moj predlog je da kupite 100-200 grama – sasvim dovoljno za početak.

(Ako ste ljubitelj belog luka, postupak sadnje je potpuno isti kao i za crni luk; dovoljno je samo da razdelite glavicu belog luka kojeg imate na čenove i svaki čen zabodete posebno u zemlju. Posao gotov.)

Ja salatu sadim u horizontalnim i vertikalnim razmacima od 30cm, od prilike, jer svaka od njih mora imati dovoljno mesta da se na proleće lepo formira u glavice.

Kao i kod bilo koje druge sadnje, odaberite dan bez kiše, i prepustite se ovim blatnjavim zadovoljstvima 🙂 Prvo iskopate male rupe u zemlji, ne dublje od 10 cm. Njih možete napraviti običnim drvcetom ili bilo čim drugim što se može zabosti u zemlju. U svaku od njih stavite po jednu sadnicu i polako ih zatrpate zemljom, vodeći računa da im ne polomite nežne listove. Ipak neko mora da hrani male korenčiće, do prvog mraza.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Bez obzira da li je zemljište suvo ili vlažno, obavezno zalijte vaše sadnice. Jesen će se pobrinuti da taj posao ne morate više raditi.

PA180022

Luk zahteva potpuno istu podlogu i on je još lakši za sadnju, jedino zahteva rastresitu zemlju. Kada je podloga mekana, dovoljno je samo da ga zabodete u nju, i to okrenuvši male „brkove“ svake sadnice na dole. Zabodite ga toliko da se ne vidi, i posao je gotov!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ostalo je još samo da ga zalijete i to je to! Luk možete saditi  na razmake širine vaše šake, na razmake od 10-ak centimetara, u redove…nema veze. Bitno je da mu na proleće možete prići i iz njega izvući neku korov-biljku, ako krene.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

da ne brinete i ne mislite na prvi mraz, možete ga nežno pokriti tankim slojem lišća, humusa, komposta…

Za sve vas koji imate želju, ali ne baš mnogo mesta na tlu: slobodno sadite luk između salate. On ne zahteva mnogo prostora i lako će se smestiti pored svoje drugarice 🙂 Druženje će nastaviti i u vašoj činiji za salatu 🙂

Ako želite da ozelenite vašu terasu

Za ovaj posao će vam trebati žardinjere, saksije ili posude bilo koje vrste. Salatu možete stavljati u postojeće žardinjere, koje ste koristili za cveće, a u koje nakon što pojedete salatu – možete ponovo posaditi neki cvet.

Vodite računa da je zemlja u kojoj je već rasla neka biljka, osiromašena hranljivim materijama i nađubrite je onim predloženim đubrivima od malo pre.

Sadnja sadnica je potpuno ista kao i u prvom primeru, s tim što ovde možete praviti malo manje razmake između svake sadnice. U toku sazrevanja možete obezbediti dovoljan prostor za veći rast tako što ćete brati svaku drugu glavicu, brati prvo veće, i sl.

salata i luk na terasi

ovo je fotografija koja najbolje pokazuje ono što sam vam htela predložiti; ja nemam povrća u saksijama, pa sam foto pozajmila sa Googla 

Da li se sadnica „primila“?

To ćete videti tek za dan-dva, kada bar jedan od listića salate koji vire iz zemlje, bude stajao uspravno. Nekima će možda trebati više dana, ali u suštini, svaka sadnica sa zdravim korenom se „primi“.

PA180027

Ovo je (prošlogodišnji) luk, 7 dana „star“. On vrlo brzo pusti svoje prve listiće.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Možda je luk bolja varijanta za baštovane-početnike na terasi. Dovoljno je samo ga zabosti u žardinjere, toliko da se ne vidi, zaliti i – to je to!

Napominjem da vaše posađene žardinjere ne morate sklanjati sa snega i mraza. Neće im biti ništa.

MALO STRPLJENJA DONEĆE VAM LIČNO ZADOVOLJSTVO, SREĆU I OSMEH OD UVA DO UVA 😀

ŽELIM VAM PLODNE I KORISNE OVE SUNČANE, JESENJE DANE, I ŠTO VIŠE SOPSTVENIH PLODOVA NA PROLEĆNOJ TRPEZI! NEKA VAS ZEZAJU SVI ZA STOLOM, KAKO STE SKROZ LUDI I STAROMODNI, A SVE TO – DOK SE OTIMAJU ZA JOŠ JEDAN ZALOGAJ SAMO VAŠE, SKROZ ZDRAVE, PREMIJERNE – PROLEĆNE SALATE!

Advertisements