Oznake

, , ,

SVAKA IDEJA KREĆE IZ… STOMAKA?

1.1.UVOD, da li je potreban? 

U cilju da što više ljudi shvati značaj odgajanja organske hrane, da uoči razlike između zdravog i nezdravog, ali i da počne odgovorno da se ponaša prema sebi, svojoj deci i planeti Zemlji, pokušaću da vam dočaram moju tinejdžersku zaljubljenost i pijanu zaluđenost svojom misijom.

Odmah na početku ću podići ruku i reći da me ne zanima što nemate para, živite u stanu, nemate dva hektara obradive površine, nemate vremena, ne umete, ne znate i tako dalje… Nisu mi više smešni ti vicevi.

Ali sam sigurna da NIKO od vas nije suviše lud da odbije učiniti nešto savršeno dobro za sebe i one koje voli. Taj osećaj zadovoljstva ne meri niti jedna vaga na svetu, zato što je jednostavno – neprocenjiv!

Svi pričamo o tome kako trenutna zadovoljstva nisu TO, kako „tiha voda breg roni“, kako ništa ne može preko noći… itd, i onda svi uhvate kolica u supermarketu, nabacaju u njih koliko može novčanik da se raširi, to isto nabacaju u frižider i TRK! na fejs/tviter/blog…  da kukaju o nezadovoljstvu, o frci, trci, histeriji, o nezdravom jelu, pesticidima, zagađenoj prirodi, a sve usput kačeći slike najlepšeg cveća, najčistijih obala iz mašte, najlepših poruka mudrosti…

Zar ne mirišete u celoj ovoj priči licemerje? Licemerje prema samom sebi? Prema rođenoj deci i svim uprtim očima? Meni, o daaaaaa… i te kako miriše!

Koliko vas uopšte zna šta jede? Da li se ikada, ALI STVARNO, zapitate – šta sam ja to kupila/o? Da li je ovo u mojoj kesi išta zdravo, ili samo tako izgleda?

1.2. POJAŠNJENJE, bez uvrede

Sve ovo pišem misleći na voće, povrće, žitarice i meso. Sve ono u kartonskoj ili pvc ambalaži je produkt ovog nabrojanog. Krećemo od osnove, od oblasti o kojoj sam merodavna govoriti.

Svi znamo da je danas sva hrana „zatrovana“. Šta to konkretno znači? To znači da zemljoradnik ili povrtar za svoj rad želi – novac! Da, dragi moji, on želi VAŠ novac! Koji neće dobiti ako vam na tezgu stavi paradajz od 30 grama, niti iskrivljenu šargarepu! Ne. On mora da udovoljava VAŠIM vizuelnim potrebama, koje su iz dana u dan sve zahtevnije. I? Šta radi onda?

Onda on kupi najjeftinije seme koje pronađe, a to je uvek ono koje je dobijeno GM putem. Zato što mu se ne isplati da kupuje skupo, jer mu VI nećete platiti skupo, jer imate i jeftiniju varijantu, odokativno lepšu.

Onda on lepo svoju zemlju natopi stotinama kilograma veštačkog đubriva koje će u što kraćem roku pomoći biljkama da narastu. Takođe će, to isto zemljište zaliti i sa litrama veštačkih hemijskih supstanci, koje će sprečiti pojavu bilo kakve travke, ne daj Bože korova, koji se više i ne usuđuje približiti odabranoj kulturi.

I tako se vaš doručak, ručak i večera kupaju u hemijskim jedinjenjima, sve dok ne zadovolje veličinu, boju i oblik koju VI obožavate! A ne onu koja mu je priroda odredila.

Ono što može, taj isti proizvođač će pokriti najlonom, potpuno „organskim“ otrovom modernog doba, kako bi napravio još bolje uslove za što brži rast svog bilja, jer VI ne možete da čekate april, jer se VAMA jede zelena salata baš za Novu godinu! A i prijaju pogledi onih koji nemaju toliko da plate…

Naravno, VI ćete te predivne prizore ZGRABITI, iz svih gomila izabrati najveće i najsjajnije, zato što je to OKU najlepše! Potpuno ne hajući da je baš ta najveća jabuka dobila najviše što zna azotara Pančevo, Šabac, neki Byer… i ostali humani trovači sveta. O, kakva ironija! Na VAŠ  račun!

Takođe, još jedan veoma bitan razlog zašto se ovom proizvođaču s najlonom žuri, jeste i činjenica da biste VI samo još, još… a dobro znate da ćete veliki deo iz kese baciti u kantu! Već sutra. O, ne! Kakva istina!

Od VAŠEG novca, ovaj proizvođač će se lepo obući, i kupiti još veštačkog đubriva, raznih hemikalija i najlona. Svi srećni!

Osim 5-6 litara VAŠE krvi.

1.3. ZA RADOZNALE

* jabuke, jagode i grožđe su namirnice sa najvećim brojem pesticida u sebi

* slede ih celer, čeri paradajz i krastavci

* neke jabuke se tretiraju i do 25 puta različitim pesticidima u toku sazrevanja

* krompir prosečne težine sadrži najviše pesticida po svojoj masi, u odnosu na bilo koju drugu namirnicu

* najmanje pesticida u sebi sadrže kukuruz i luk

* pranjem voća i povrća, kao i ljuštenjem kore, nećete ukloniti pesticide

* 250 miliona teških trovanja pesticidima dešava se godišnje u svetu

* pesticidi najjače deluju na pojavu raznih oboljenja dece

* bebe se truju majčinim pesticidima još u majčinom stomaku, a kasnije i preko majčinog mleka

* da, pesticidi izazivaju kancerogene i genetske bolesti

1.4. ZAKLJUČAK, razmislite 

Sami smo krivi za sve.

 VI ste osoba koja odlučuje šta će staviti u VAŠE telo.

Niko vam ne može zabraniti da budete racionalni.

Šta vaš stomak više voli: biologiju ili hemiju?

On zna tačan odgovor, a znate li ga VI?

Moja misija, misija moje bašte u koju želim i vas da zaljubim, jeste

Set of organic food logo

Jeste li spremni za neke nove poteze?

Advertisements