Oznake

, ,

Na sajtu NajboljaMamaNaSvetu pročitala sam tekst o udruženju čije su me aktivnosti obradovale i dale mi nadu da (po meni) pravi pedagoški pristupi još uvek nisu mrtvi. Iako prosvetne institucije dugo, dugo sakate ovaj naš nejaki sistem, raduje me da se pojedinačni (nažalost vrlo retki) privatni trud ne daje tako lako. Uzevši u obzir činjenicu da većina savremenih roditelja, bez razmišljanja podleže pomodarstvu savremenih metoda i novitetima svake vrste – u tom slučaju je rad stručnih ljudi ovog udruženja za pohvalu više. Jer je vrlo teško ići kontra (skoro) svih.

 Udruženje za edukaciju „Volim prirodu“

volim prirodu   Njihovo sedište je u Beogradu, i oni se bave upravo onim što nam kaže njihov logo – na najbolji mogući način povezuju decu s prirodom. Oni ne upoznavaju decu s prirodom okruženi betonskim zidovima, uz pomoć ekoloških igračaka i prirodnih materijala, nego VODE DECU U PRIRODU. Njihovi edukativni izleti se odvijaju napolju, na travi, u štalama, na planinama, uz reke, šume… bate 2 na traviNajbolje učenje za decu uvek je vezano za iskustvene doživljaje, i upravo ta činjenica izdvaja ovaj način edukacije od mnoštva drugih koja se danas nude roditeljima. bubamara Ako uzmemo u obzir život dece u sredinama koja su zarobljena u beton i veštački zapakovane proizvode, život dece koja nikada nisu uživo videla kozu, pa čak ni mačku, onda – morate priznati – ovaj posao ima nesagledivu korist. bata maca

Znam da je to deci događaj i doživljaj od najveće vrednosti koji im se može pružiti.

deca hrane konja Izleti udruženja van Beograda su organizovani vikendom, a pored njih deca mogu dolaziti na razne edukativne radionice, koje se takođe oslanjaju na osnovnu temu – prirodu ♥. Ja sam im pomogla pri dolasku u pojedina mesta moje opštine i jako sam ponosna zbog toga. Mislim da sam uradila neku strašno važnu stvar. Ovo su drugari u poseti farme koza „Beocapra“.

deca i koyeKažu da im je bilo super 🙂

deca se mere   Kao što primetite na fotografijama nema igračaka. Priroda sama je deci dovoljna. Oni u njoj nađu bezbroj „rekvizita“ za igru. Na ove izlete se nosi samo lopta, papiri i bojice, ukoliko ima potrebe za to. drvo

 Pridružite se i vi, na selu ili u gradu, i učite decu da je najveći superheroj Zemlja, Vetar, Voda… da se priče o princezama rađaju ovde, putuju svetom u kljunovima ptica i spavaju sa decom na jastuku.

pe'ina

Oni će trajno sačuvati znanja stečena u ovim nestvarno lepim predelima, zaključati ih u svoje tajne pećine sećanja i shvatiti prirodne mudrosti koje nas čekaju na početku i na kraju ovog putovanja zvanog – život.

deca oko drveta

Učite decu da je PRIRODA najveći drug; drug za poštovanje, drug za grljenje i ljubav.

Na čistom vazduhu, uz poučan razgovor, šalu i druženje, rađa se neraskidiva veza deteta i prirode. Ona iskonska potreba svakog od nas, koju smo možda imali a zaboravili, a možda nikada upoznali. Ne dozvolite da vaše dete odraste misleći da paradajz raste u supermarketu zapakovan u pvc foliju. Ili da šuma živi u drugoj državi. Svaki slobodan trenutak vremena poklonite prirodi. Hoću da kažem VAŠE DETE POKLONITE PRIRODI.

Ukoliko možete i želite, uz potpuno poverenje, pridružite vaše dete ovom udruženju:

www.volimprirodu.rs

http://www.facebook.com/UdruzenjeVolimPrirodu

deca na marini

A svi oni koji su daleko od njega – neka postanu njegovi prijateji-sledbenici po ideji i cilju.

poydrav ya kraj

Kada dete upozna prirodu, upoznaće i samog sebe.

Čovek može promeniti sve – osim prirode. Čak i ako nam se učini da smo pobedili, ona će nam se samo naceriti u lice i pokazati ko je gazda. Baš zato, kujte svoje gvožđe dok je vruće i savijajte ga po modelu večnog zakona.

(Uz odobrenje, sve fotografije preuzete sa e-stranica udruženja.)

Advertisements