Oznake

, , ,

I nije baš bio neki posebno divan dan, na kakve smo navikli ovog meseca. Nedelja, 16.februar, čas sunce, čas oblaci… Jedino je raspoloženje i ljubav prema visibabama bila na nivou 🙂 Upravo želja da ih vidim bila je vodič na Lipovaču. Obronak Fruške gore, bogat stablima lipe, prelepo mestašce za uživanje i dovoljno blizu da se krene biciklom. Lipovaču od Šida deli selo Berkasovo, poznato najviše po čuvenoj rimskoj kacigi, nađenoj baš u tom selu. 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ovo je pogled na Berkasovo i oranice koje ga okružuju sa severne strane.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Pored toga što ćete se nadisati svežeg vazduha, možete odmoriti oči na zemlji, pupoljcima voćaka, ali i mnogobrojnim „slatkim sanducima“.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Lipovača je nekada bila sinonim za sve najbolje: najlepša priroda, najbliže mesto za uživanje, najbolji restoran, najbolja muzika, najskuplje mesto za izlazak, najbolje mesto za trening, za igranje s decom, naj, naj… Devedesete su od mnogih NAJ stvari uzele dušu i sve ono naj; restoran i hotelski smeštaj je pokradeni, državna firma koja je to vodila je propala, kao i država, kao i mnogi ljudi. Ovaj put koji vodi do Lipovače sigurno ima godina kao i ja. A to i nije baš malo. Koliko je samo automobila ovuda prošlo onih dana, oko 1.maja? … decenijama unazad.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Lipovača pripada Nacionalnom parku Fruška gora, a o tome koliko oni vode računa o njoj – govori slika. Smeće ćete sresti još na samom ulazu, tj. na onim mestima gde ima najviše nesavesnih ljudi. Onih koji nisu još uvek shvatili koliko su jadni i siromašni.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Uvek ima ljubitelja prirode. Ali nema nikoga ko bi dodao ono malo, znate ono što često fali da se od lepog napravi pravo uživanje.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

A toliko ima lepote… pa i po ovako tmurnom danu. Svaki šuškavi korak miriše na prebogati humus, na zimsku vlagu u kojoj se lišće polako gubi.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Na pojedinim mestima još uvek očuvane sprave za rekreativno vežbanje, i redovi šimšira…

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

A u zemlji – život koji nema odmora. Rujni pehar – šumska gljiva, vrlo retka u svetu a vrlo česta u ovom delu evropskih šuma. Kao čašica za liker, vrlo neobična, divne crvene boje. Raste isključivo na ukopanim grančicama, onim tanjim koje je prekrilo lišće i zemlja. Posebno voli da raste na grančicama leske, bagrema, lipe i gloga, i to po više gljiva na istoj grančici. Raste izrazito u kasnu jesen, tokom toplijih zima kao što je ova, a redovno u proleće. Da li je ovo najava proleća? Rujni pehar je jestiva gljiva, može se svašta spremati od nje. Naravno, budite oprezni i dobro proverite poreklo, ako je ikada uberete i poželite služiti u svojoj kuhinji. Ove naše su bezopasne 🙂

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Konačno! Gotovo neprimetne sa svojim stidljivim belim glavama u ovom moru lišća! Ja sam bukvalno viknula „Evo ih! Evo ih!“ Nije ih bilo mnogo. Da li još uvek nisu izašle ili smo ih trebali tražiti dublje u šumi? Ali bilo je dovoljno za sreću.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Naravno tu je i komšija…

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

… kukurek. Njega ima na svakom koraku.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

A baš su bili divni ti koraci.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Lazarkinja – od koje se ulaz na Lipovaču na pojedinim mestima bukvalno plavi.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

I sunce za kraj, rastanak za ovu nedelju, tako šumsku, čarobnu priču, u kojoj smo uživale moja Ivana i ja. Biciklovima nazad, sada mnogo lakše, nizbrdo.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kukurek, visibabe i plodovi šimšira u mom domu –  produžetak šumske priče, sa srećnim krajem 🙂

Koja je šuma najbliža vašem domu?

Advertisements